Skyddskläder

Att välja rätt kläder för motorcykelkörning är inte helt enkelt. Du vill givetvis se bra ut, kanske klä dig i en stil som matchar hojen. Samtidigt ska kläderna skydda dig från vädrets makter, och inte minst viktigt om olyckan skulle vara framme. Här får du tips och råd som underlättar att finna rätt skyddskläder för dig.


Skinn eller textil?

Först och främst är det viktigt att du väljer kläder som är särskilt tillverkade för motorcykelkörning. Motorcykelspecifika kläder har funktioner som du inte finner någon annanstans. Förutom att plaggen designats för att passa bra för ändamålet så finns även CE-godkända kroppsskydd på särskilt utsatta platser. MC-skyddskläder ska vara CE-märkta och ha skydd för axlar, armbågar, underarmar, knän och höfter.

Märkligt nog är ryggskydd inget krav, men något du absolut alltid bör bära vid motorcykelkörning. Ett separat ryggskydd som sitter fastspänt på kroppen skyddar mycket bättre än om du placerar ett ryggskydd i den ficka som ofta finns hos mc-jackor. För extra hög säkerhet finns även jackor och västar med krockkuddar, så kallade airbags, som extra skydd för överkropp och nacke .

Hos kläder av högre kvalitet är det vanligt med dubbla eller trippla sömmar. Vanliga denimjeans skyddar dig inte nämnvärt vid en marksyning. Bomull har mindre än en fjärdedel av nötningsbeständigheten hos läder eller bra motorcykelkläder av textil.

Historiskt sett har kläder av läder varit det främsta valet för motorcykelkläder. Ett välskött skinnställ håller i många år och i rätt storlek sitter det tajt och fungerar som en andra hud. På senare år har skyddskläder av textil, så kallade allväderskläder, blivit allt populärare vid motorcykelkörning, mycket på grund av dess praktiska fördelar.

Dessa är ofta tillverkade av Cordura eller liknande material som kan ha lika hög, eller högre, nötningstålighet som läder och innehåller ofta vind- och vattentäta membran. Öppningsbara ventiler på strategiska positioner är välkommet under varmare dagar, medan ett urtagbart innerfoder värmer gott vid kyligare väderlek. Hos vissa plagg är det vind- och vattentäta membranet ett separat foder, en smart detalj som kan vara guld värd under sommarens varmaste dagar.

Skyddskläderna ska sitta tätt men samtidigt inte påverka körningen negativt. Provsitt gärna på din eller en liknande motorcykel innan köp. Passa även på att kontrollera hur skydden sitter på plats. Meningen är att skydden ska sitta kvar på rätt ställe och skydda dina mest utsatta kroppsdelar om en olycka skulle vara framme.

Om du väljer att köra med separat ryggskydd, glöm inte att bära det då du testar ut dina nya kläder. Många mc-plagg är försedda med blixtlås i midjan, för att snabbt och smidigt koppla samman byxa och jacka, så att byxorna inte glider ner eller jackan åker upp. Både skönt och säkert.

Vädret avgör en del

I vår del av världen kan vädret onekligen växla en hel del, men med rätt kläder behöver inte motorcykelkörning vara något för enbart soliga sommardagar.

Ett perforerat skinnställ är skönt vid varmt väder men inget vidare behagligt då det är vått och kallt. Ett delbart skinnställ, där jacka och byxa sitter ihop med ett blixtlås i midjan är skönt och praktiskt då du exempelvis tar en paus vid favoritfiket, och snabbt och smidigt vill ta av dig jackan. Så kallade helställ, eller racingställ, är designade för att sitta extra tajt och särskilt populära bland sporthojsförare. Vid bankörning kan den här typen av skyddsplagg vara ett krav.

På marknaden finns även skinnplagg som ofta bärs av personer som kör glidare, eller så kallade customhojar. Den här typen av skinnjackor och byxor har ofta en lite ledigare passform, där byxorna inte sällan är designade som ett par jeans. Glöm inte att det även här är viktigt med CE-godkända skydd över axlar, armbågar, rygg, knän och höfter.

Ett genomsurt skinnställ tar lång tid att torka. Dessutom minskar dess nötningstålighet kraftigt då det är blött. Därför kan det vara smart att ha med ett regnställ, så att du kan fortsätta njuta av hojåkningen även om regnet börjar falla.

Under årets kyligare dagar kan en allvädersjacka vara ett skönt extraplagg över skinnkläderna.

Som motorcyklist kan man aldrig göra för mycket för att synas så bra som möjligt. Visst, svart är stilrent och snyggt, men för att öka synligheten gentemot andra trafikanter väljer du med fördel färgglada kläder. Men viktigast av allt är att du kör snyggt.

mcbranschen.se