Adventure

Om du är ute efter en motorcykel som är bekväm, bra på det mesta, och som med lätthet sväljer två personer plus bagage för hundratals mil av äventyr utan problem vill du förmodligen ha en Adventure-motorcykel.


Lång fjädringsväg, rymlig och upprätt körställning, brett och högt placerat styre borgar för bra kontroll och god komfort, mil efter mil.

Andra typiska kännetecken för en Adventure-motorcykel är rymlig bensintank för många mil mellan tankstoppen.

Sadelhöjden är i regel högre, och fjädringsvägen längre, än den genomsnittliga motorcykeln, men inte riktigt så tilltagen som hos renodlade offroadmotorcyklar. Många modeller erbjuder möjlighet att variera mellan två olika sadelhöjder. Dessutom finns i regel olika typer av sadelalternativ, som ger högre eller lägre sadelhöjd. På senare år har modellerna blivit allt mer tekniskt sofistikerade, med bland annat semiaktiv elektronisk dämpningsjustering, liksom antispinn, kurv-ABS, adaptiv farthållare och andra säkerhets- och komforthöjande tekniska hjälpmedel. 

Adventure-motorcyklar har en slimmad kåpa med kåpglas för bra skydd mot väder och vind. I vissa fall sitter handtagsskydd och robusta skyddsbågar på plats som standard, liksom handtagsvärme och rymliga packväskor.

Även om Adventure-motorcyklar är mycket bra lämpade för långväga körningar på alla typer av vägar, oavsett underlag, är dessa motorcyklar även populära som pendlarmaskiner. Under lediga stunder kan du njuta av allt från bekväm motorvägskörning till mer aktiv körning på kurviga småvägar och grusvägskörning. Skulle du behöva går det även att ta sig fram på traktorstigar och i terrängen, i synnerhet om grovmönstrade däck sitter på plats. De mest offroadorienterade Adventure-motorcyklarna använder 21-/18-tums hjulkombinationer, men 19/17-kombinationer är vanligare. Du som lägger tonvikt på grus- eller riktigt äventyrlig körning väljer med fördel en modell med 21-tums framhjul. Trådekrade hjul är att föredra om du ska köra mycket på grus.

Motorn är oftast en två- eller trecylindrig enhet med gott om vridmoment, men även encylindriga fyrtaktare förekommer.

I första hand är Adventure-motorcyklar det perfekta valet för dig som söker efter en allsidig motorcykel med en äventyrlig profil. En praktisk motorcykel som är bra på det mesta helt enkelt.

mcbranschen.se