Fordonskategorier

Kärt barn har många namn. Vi som tillverkar, säljer och framförallt kör motorcyklar vet lite till mans att vi klassificerar motorcyklar och mopeder så att vi vet vilken sort tvåhjuling vi pratar om. Här har vi samlat information om de olika mc-kategorierna.


Kategorier, segment, sorter, typer…

En moped eller motorcykel är idag ett ingenjöriskt mästerverk fylld av delar och elektronik, en symbios mellan kraft och säkerhet, kort sagt en kompromiss mellan fart, vikt, körställning, acceleration, storlek, lastförmåga, underlag, räckvidd och så mycket mer.

Ett litet ”problem” är dock att ett kärt barn har som sagt många namn. Det finns egentligen inget formellt regelverk, ingen myndighet som bestämmer vilket mc som ska kallas för vad.

Många gånger är dessutom gränserna mellan olika kategorier/segment väldigt flytande. Och för att göra saken än värre så kallar vi vissa modeller för en sak i Sverige, medan de kan ha andra namn för dem i södra Europa.

Och det räcker inte riktigt med det. Tillverkarna klassificerar sina fordon på olika sätt. Ett varumärke kallar en sorts hoj för Adventure medan en annan klassificerar en mycket liknande och konkurrerande modell för Street.

MC-branschens standard

Lite förvirrande alltså. Men medlemsföretagen i MC-branschen i Sverige har beslutat sig för att gemensamt följa den Europeiska organisationens för motorcykeltillverkares standard vad gäller klassifikationer.

Nedan kan du enkelt läsa på om lite information om de olika segmenten eller kategorierna.

Kategorierna i korthet

Adventure

Bekväm, bra på det mesta, och som med lätthet sväljer två personer plus bagage för hundratals mil av äventyr.

Custom

Med lång, låg anpassning, utmärkt finish och praktiska allsidiga funktioner har customhojar en tidlös bild som tilltalar många.

Monkeybike

En unik modell som med dess låga vikt och storlek gör den lättlastad och perfekt som ”shopping” bike eller när man är på campingen.

Moped klass I

Trots att dagens mopedbild domineras av skotrarna, finns det ett rikt utbud av olika mopedtyper. Från enkla och billiga verktygsmodeller, genom tuffa off-roaders, till fordon med racingdesign.

Moped klass II

En moped klass 2 får framföras på cykelbanor och får parkeras i cykelställ. Du behöver nästan aldrig behöver oroa dig för att parkeringsplatsen ska vara upptagen.

Motocross

Motocross – eller mx – är samtidigt en motorcykelkategori och en tävlingsform. De allra flesta motocrossmotorcyklarna används på inhägnade och kuperade banor och är endast i undantagsfall registrerade för vägtrafik.

Scooter

Scooter är ett litet, smidigt och lättkört fordon med automatisk växellåda och oftast med en bränslesnål 4-taktsmotor vilket gör Scootern till ett ypperligt fordon för till exempel arbetspendling.

Sport/Touring

Sporttouring kombinerar prestandan hos en sportmotorcykel med komforten och långdistansegenskaperna hos en touringmodell.

Street

En Street är för många entusiaster den ultimata motorcykeln. Modellerna brukar ofta också kallas för ”naked” då de bland annat inte har någon kåpa och fattas också många bekvämligheter som på andra modeller.

Supermoto

Supermoto, även kallad supermotard, kan enklast beskrivas som motocross anpassat för asfalt. För att få ut så mycket som möjligt ur underlaget används utrustning från sporthojsvärlden, och tack vare den låga vikten får man en extremt lätthanterlig motorcykel.

Supersport

Supersport eller kort och gott sport-mc är landsvägsregistrerade banracers. Motorcykeln är ett attraktivt alternativ för dig som verkligen vill ha ett kraftpaket på två hjul.

Trehjulig mc

Trehjulig mc är oftast en typ av scooter men med skillnaden att den har en axel (oftast fram) och på så sätt tre hjul totalt och får i de flesta fall köras med ett B-körkort.

Trial/Enduro

Trial och Enduro hamnar ofta tillsammans med Motocrosshojar lite enskilt gentemot övriga kategorier då dessa motorcyklar i stor utsträckning används för motionsträning och tävlande.

Touring

Massor av mil i maximalt välbefinnande. Här är det körkomfort, bagagealternativ och utrustning som gäller. En touring ger föraren och passageraren en lyxig reseupplevelse.

mcbranschen.se