Om det finns en hel del råd när du köper din motorcykel så är det nog trots allt än mer att tänka igenom innan du säljer din hoj. Det finns tyvärr alldeles för många oseriösa köpare och förmedlare som helt enkelt bara är ute för att försöka lura sig till din hoj eller dina pengar.
Så det första och absolut viktigaste rådet är att vara noggrann och ha god kontroll på försäljningens olika delar. En seriös köpare uppskattar dina ansträngningar! En annan bra idé är att läsa igenom vad du ska tänka på när du köper en motorcykel och helt enkelt göra ”tvärtom”. Det är i varje fall en bra start, men det finns några saker extra att tänka på när du säljer ett fordon.
Länkar och läs mer
Läs mer om köp av mc
Använd din mc-handlare
De flesta seriösa mc-handlare har en tjänst som ofta kallas för förmedlingsuppdrag eller säljuppdrag. I korthet lämnar du in din motorcykel till handlaren som tar hand om själva försäljningen åt dig för en provision.
Fördelen för dig är att du helt enkelt slipper hantera försäljningen och naturligtvis minskar riskerna med att sälja en hoj värd mycket pengar.
Det är vanligt att mc-handlaren erbjuder dig två alternativ.
- Ni kommer överens om vilken summa du vill ha för motorcykeln och handlaren tar helt enkelt över affären fram till dess hojen är såld och du därmed får pengarna på ditt konto.
- Du betalar en fast summa kallad uppdragsavgiften och sedan har mc-handlaren en procentsats på själva försäljningspriset. Här kan din säljintäkt variera då ni inte vet vad slutpriset kommer att landa på.
Ni kommer ofta överens om att säljuppdraget pågår en viss tid (någon månad eller så).
Fördelen med detta upplägg är utöver säkerheten i sig att handlaren, som givetvis är mycket mer van att sälja motorcyklar, ser till att hojen är i säljbart skick och ansvarar för både annonsering och försäljningsprocessen. Nackdelen är väl möjligen att du kan få några kronor mer om du säljer den rakt till en annan privatperson.
Man kan väl säga att tryggheten kostar en liten slant.
Innan du sätter in säljannonsen
Precis som med alla köp- och säljprocesser omgärdas din försäljning av en tvåhjuling med ett antal rättigheter och skyldigheter. Det är viktigt att läsa på om dessa före du säljer din motorcykel eller moped. Det finns också ett antal olika sorters regelverk beroende på om du säljer den till en återförsäljare (handlare) eller till en privatperson.
Oavsett om du får hjälp av en handlare eller säljer den privat; börja med att se till att du har papper och nycklar mm. i ordning. De saker du måste bland annat ha är:
- Service- och instruktionsbok
- Servicekvitton
- Besiktningsprotokoll
- Originaltillbehör, om du har bytt någon del av hojen
- Reperationskvitton
- Ägarbeviset
- Alla nycklar ink. Reservnyckel mm.
Kolla sedan runt på annonssidorna för att få ett hum om i vilken prisklass ditt fordon rimligen befinner sig. Tänk på att en motorcykel som säljs hos en handlare är dyrare eftersom den i princip alltid är servad och genomgången och den följs som oftast av till exempel vissa garantier och så vidare. En mc som säljs av en privatperson kan alltså framstå som billigare, och därmed ett bättre köp, men samtidigt har köparen inte samma säkerhet.
När du väl känner dig komfortabel nog att påbörja din säljprocess kommer det – som vanligt höll vi på att skriva – ett antal viktiga saker att tänka på. Tyvärr är de flesta av dessa råd baserade på det faktum att det är just vid försäljningar och provkörningar av motorcyklar som många stölder uppstår.
Med det är de allra flesta motorcykelaffärerna helt vanliga sådana där köpare och säljare kommer överens utan problem. Så det gäller bara att ha ett sunt förnuft med dig in i affären.
Innan säljmötet
Börja alltid med att kontakta ditt försäkringsbolag för att få information om vad som gäller vid försäljning och provkörningar. Få godkännande av dem för provkörning vid försäljning.
Stöldförsäkringen täcker troligen inte förluster eller skador som sker vid en provkörning där du frivilligt gett nycklarna till en spekulant.
Vid den första kontakten, be om ordentliga namn-, adress och telefonuppgifter om köparen och kontrollera vem spekulanten är. Finns denna inte på t.ex. Hitta/Eniro eller på sociala medier är det viktiga varningssignaler.
Inför säljmöte och provkörning
Träffas på en mer eller mindre offentlig plats. Om inte hemma vid köparen – ett bra tecken om denna gillar det och du måste ju ändå köra hojen till denna – så på till exempel parkeringsplatsen vid ett shoppingcenter eller liknande. Träffas inte på en helt avskild eller enskild plats som ute i skogen eller i en anonym industripark. Tänk att andra människor ska kunna se er.
Kontrollera legitimationen på spekulanten. Ta en bild och mejla den någonstans så att du har den sparad. Uppgifterna ska naturligtvis överensstämma med dem spekulanten tidigare gett dig.
Länkar och läs mer
Läs mer om köp av mc
Skriv ett provkörningsavtal
Var uppriktig om alla detaljer när du berättar för spekulanten om din hoj. Låt denna gå igenom din hoj ordentligt och svara på alla frågor som spekulanten har.
Skriv ett förslag till köpeavtal som du och köparen kikar igenom tillsammans. Finns faktiskt flera skäl till att göra det före själva provkörningen då du har i det skrivit ner alla uppgifter om hojen, eventuella fel och brister med mera. Det ger ett seriöst intryck av dig och glöm inte att risken att bli lurad är ju lika reell för köparen, som inte känner dig, som för dig själv.
Följ med på provkörningen, det vill säga åk bakpå. Kom gärna överens om vilken väg som ska köras.
När ni är överens om köpet och båda har signerat avtalet är det ju dags för betalning och ägarbyte. I det senare fallet använder du alltid Transportstyrelsens app ”Mina fordon”. Gå igenom den innan du börjar din säljprocess.
Det säkraste sättet att få betalt så att båda parter känner sig trygga är på ett bankkontor. Ett annat sätt är att använda sig av Swish då båda ser transaktionen i realtid. Kontanter är givetvis också relativt säkert även om det av förklarliga skäl blir allt ovanligare.
Lämna aldrig ifrån dig några nycklar förrän du är helt säker på att du har fått betalt.
Använd nu appen ”Mina fordon” och skriv över fordonet till köparen. Glöm inte bort att köparen måste ha en egen trafikförsäkring i samma ögonblick som denna blir ägare. Den försäkring du har haft gäller inte längre från detta ögonblick.
Lycka till med affären!