Försäkra din mc

Att försäkra motorcykeln är självklart för de flesta. Inte bara för att lagen säger att du måste minst ha en trafikförsäkring innan du rullar en meter. Men en försäkring är så mycket mer. Den hjälper dig om olyckan skulle vara framme och Du får dessutom råd och stöd inför, under och efter ditt försäkringstecknande.


Att välja rätt försäkring

Är det någon skillnad på en försäkring från ett bolag till ett annat? Hur vet du om försäkringen du köpt är bra nog för dina behov?

Vad vi får för våra pengar när vi köper en produkt eller tjänst är ju för många det absolut viktigaste. När det kommer till just försäkring så finns det en sanning som inte alltid är så enkel att förhålla sig till. Du vet inte hur bra tjänsten är förrän du nyttjat den och eftersom de flesta hojåkare inte tror att man ska behöva nyttja den så vill man oftast att det ska kosta så lite som möjligt. Men olyckor händer och försäkringsbolagen hjälper tusentals hojåkare varje år.

Försäkringen på din motorcykel kan omfatta allt från den allvarligaste personskadan ned till en pinsam soppatorsk. Därför är det viktigt att du har rätt försäkring och två saker är extra viktiga att tänka på. Det ena är försäkringens villkor, det vill säga vilka förutsättningar ger dig rätt till ersättning och till vilka nivåer. Det andra är hur bolaget sköter sig i en skadereglering och om du inte nyttjat försäkringen någon gång så är de ju som sagt svårt att redan veta svaret på det. Enda sättet att ta reda på det är ju att lyssna på andra människors erfarenheter.

Nischade bolag för mc

Det finns ett par bolag som är speciellt nischade på bland annat motorcyklar som det kan värt att titta lite extra på. De bolagen har ofta kunskap, villkor och ett synsätt som är mer anpassat utifrån motorcyklistens perspektiv. Det kan till exempel vara generösare ersättningsgränser för vissa skademoment eller tilläggsförsäkringar med extra inriktning på motorcyklistens behov för att nämna något.

Några försäkringsbolag är faktiskt medlemmar i McRF vilket inte minst innebär att de har en extra god bransch- och produktkännedom. De har dessutom ett långt och nära samarbete med de flesta verkstäder och MC-handlare, vilket underlättar för dig som kund om olyckan är framme och du behöver nyttja försäkring och verkstad.

Tips! Jämför alltid bolagens villkor. Kontakta bolagen, förhör dig om varför du ska välja just deras försäkring. Ibland kan det nämligen vara enklare att få vissa försäkringstermer muntligt förklarade.

Prata också med dina hojkompisar om deras erfarenheter. Sen finns det ju alltid nätet. Och som vanligt på nätet så är det viktigt att vara källkritisk.

Tänk på att priset på en försäkring säger ingenting om hur bra den är när du behöver nyttja den, då är villkoren och hur bolaget sköter din skada helt avgörande.

Ställa av/ställa på?

En försäkring kan vara avställningsbar eller inte avställningsbar.

Försäkringen som ger dig bäst innehåll och villkor och som dessutom är generellt mest lönsam över ett år, är den så kallade året-runt-försäkringen. Året-runt-försäkringen är inte avställningsbar och det innebär att den har samma omfattning året om, avställning förändrar inte försäkringens omfattning. Ofta är istället prissättningen säsongsvarierad med fördelen att en mycket liten del av helårskostnaden tas ut under vintermånaderna, vilket då ska motsvara en garageförsäkring.

Därmed finns det ingen anledning att ställa av motorcykeln under vintern av försäkringsskäl. De flesta försäkringsbolag som försäkrar motorcyklar idag har året-runt-försäkring.

Vad ingår i försäkringen?

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är ett måste så fort din motorcykel är i trafik.

En trafikförsäkring ersätter personskador vid en trafikolycka och skador på annans egendom, s.k. egendomsskador.

Men om olyckan skulle vara framme kan det bli dyrt om du bara har trafikförsäkring. Med en halv- eller helförsäkring för din motorcykel får du hjälp med de oväntade kostnader som kan uppstå, till exempel om motorcykeln behöver repareras. 

Halvförsäkring

Utöver det som ingår i den obligatoriska trafikförsäkringen ingår i allmänhet följande delar:

Brand

  • Du kan få ersättning om din motorcykel skadas genom brand, blixtnedslag eller explosion. Försäkringen gäller även för skada som uppstår på grund av kortslutning i elektriska kablar.

Glas

  • Ersätter tex vindruta, vindskiva, kåpglas eller strålkastarglas som skadats eller genombrutits.

Maskinskada

  • Ersätter oförutsedd skada som påverkar motorcykelns funktion och som avser motor, elektronik eller ABS-system.

Räddning

  • Ersätter transport av motorcykeln, föraren och passageraren som blivit nödvändig på grund av att motorcykeln har skadats, råkat ut för driftstopp eller stulits. Med detta i din försäkring behöver du inte köpa någon assistansförsäkring från något annat företag.

Rättskydd

  • Du kan få ersättning för advokat- och rättegångskostnader vid tvister som kan uppstå vid till exempel köp och försäljning av motorcykeln.

Stöld

  • Stöldförsäkringen ger ersättning om din mc blir stulen eller skadad vid stöldförsök. Försäkringen omfattar även utrustning och tillbehör till hojen.

Helförsäkring

Du kan med en helförsäkring få ersättning för skador på motorcykeln som uppstår på grund av trafikolycka, skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse. Försäkringen gäller även när motorcykeln transporteras på släp.

Tilläggsförsäkringar

Det finns även tilläggsförsäkringar som ger skydd för extra tillbehör och utrustning, och ger kostnadsfri assistans vid t.ex. punktering eller bensinslut. Dessa innehåller också extra olycksfallsförsäkring om olyckan skulle var framme på hojturen.

Bra att veta

Att inte försäkra din motorcykel som är i trafik är en kostsam historia.

Trafikförsäkringsföreningen tar ut en avgift för fordon som är oförsäkrade. Avgiften är oftast långt högre än de försäkringspriser du får hos försäkringsbolagen. Du kan få råd i frågor som rör försäkring eller skadereglering hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

mcbranschen.se