Moped klass I

Trots det faktum att dagens mopedbild domineras av skotrarna, finns det ett rikt utbud av olika mopedtyper. Från enkla och billiga verktygsmodeller, genom tuffa off-roaders, till fordon med racingdesign. Mopeder finns i klass I och klass II


Moped klass I

En moped klass I får ha en motorstorlek på max 50 kubikcentimeter (cc) och en topphastighet begränsad till 45 km / h. Tidigare hade moped en effekt / hastighetsgräns på 2,5 hk / 50 km / h.

Offroadmopeder har i många år varit den stora träffen på den svenska marknaden, men scooters är på väg att ta över dominansen. Med elektrisk start och automatisk växellåda är de perfekta i staden. De är också industriella i drift och kräver måttligt underhåll. Fler och fler människor tittar på vilka möjligheter som finns i scootermopeden. Med sin spännande design, minimal kostnad och enastående nytta har scootern blivit det nya trendfordonet.

Moped klass 1 är en EU-godkänd moped som får nå en maxhastighet på 45km/h. För att få framföra en moped klass 1 krävs det att den är trafikförsäkrad samt att den är registrerad, dvs att den har en registreringsskylt monterad baktill.

En moped klass 1 får inte framföras på cykelbana, motorväg eller motortrafikled, men den får däremot framföras på allmän väg. Mopeden parkeras som bil och reglerna i trafiken är desamma som för motorcykel. Oftast får man skjutsa ytterligare en passagerare, men inte fler personer än vad mopeden är byggd för.

Det är även lag på att använda hjälm när man kör eller blir skjutsad på en moped klass 1. För att få köra en moped klass 1 krävs körkortsklass AM eller högre (A1, B eller BE) samt att du har fyllt 15 år. Du måste även ha ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra med en moped klass 1. Det som definierar en moped klass 1 är antalet hjul och vilken motor som mopeden är utrustad med. Motorvolymen få ej överstiga 50cm³. Klass 1 mopeder finns både i bensin och el och du väljer själv vilket alternativ som passar dina behöv. Fördelen med en klass 1 moped som drivs på bensin är att du kan tanka och köra iväg direkt.

En elmoped behöver tid att laddas upp. En klass 1 moped har dessutom längre räckvidd än en eldriven moped har.

mcbranschen.se