Moped klass II

Trots det faktum att dagens mopedbild domineras av skotrarna, finns det ett rikt utbud av olika mopedtyper. Från enkla och billiga verktygsmodeller, genom tuffa off-roaders, till fordon med racingdesign. Mopeder finns i klass I och klass II


Moped klass II

Moped klass 2 är motsvarigheten till elcykeln som får nå en maxhastighet på 25km/h.

En moped klass 2 får framföras på cykelbanor och den får även parkeras i cykelställ. Väldigt praktiskt då du nästan aldrig behöver oroa dig för att parkeringsplatsen ska vara upptagen av någon annan förare.

Reglerna i trafiken är densamma som för cykel, såvida det inte finns tilläggstavlor som förbjuder mopedtrafik. Det är inte heller tillåtet att köra moped klass 2 på motortrafikleder eller motorvägar.

Att köra en moped klass 2 är ett enkelt alternativ som transporterar dig snabbt. Oftast får man skjutsa ytterligare en passagerare, men inte fler personer än vad mopeden är byggd för.

Samtliga personer som färdas på mopeden ska använda hjälm. Det är förarens ansvar att alla passagerare som är under 15 år använder hjälm under färd. För att få framföra en moped klass 2 krävs det att den är försäkrad men den behöver inte vara registrerad, dvs att den inte behöver ha någon registreringsskylt monterad baktill.

För att få köra en moped klass 2 på allmän väg krävs ett förarbevis samt att du fyllt 15 år före 1 oktober 2009. Förarbeviset räknas inte som ett AM-körkort men tillvägagångssättet för att skaffa ett är detsamma. Om du redan har ett körkort med AM behörighet eller högre (A1, B eller BE) kan du även köra moped klass 2.

Det som definierar en moped klass 2 är vilken motor som mopeden är utrustad med. Motoreffekten får nämligen inte överskrida 1kW. Hit räknas även äldre mopeder som tillverkades före år 2003 som är gjorda för en maxhastighet på 30km/h.

mcbranschen.se