Körkort för tvåhjulingar

Tyvärr har svenska politiker och myndigheter infört regler som gör det lite väl komplicerat för nya förare att ta körkort för motorcykel. MC-branschen arbetar hårt med att försöka ändra dessa så att dessa är mer anpassade till verkligheten. Här följer tips och råd på vad du ska tänka på när du tar ditt efterlängtade A-kort.


Låt oss tala klartext från början.

Fördelarna med att köra på två hjul istället för fyra är många. Du är ett med ditt fordon. Du känner av vägen och naturen som en bil med fönster inte klarar av. Du är kort sagt en del av Sveriges största frihetsrörelse, vi som kör på två hjul!

Men med det sagt är det en frihet med mycket stort ansvar. Du är en oskyddad trafikant på Mc eller moped. Du har ett ansvar mot alla andra trafikanter men också gentemot dig själv. Du måste kunna framföra en hoj säkert och kunnigt. Du behöver ett A-körkort innan du kan och får framföra en mc eller moped.

Vi har samlat relevant information om hur du ska gå tillväga för att skaffa ditt A-körkort. Vi gör det i samarbete med Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR som har drygt 600 trafikskoleföretag som medlemmar vilket utgör ca 80% av landets trafikskolor. På dessa skolor jobbar drygt 2 000 trafiklärare. De är specialiserade på att utbilda förare av bil, moped, motorcykel, buss, lastbil och andra fordon i trafiksäker och miljöanpassad körning.

Privat uppkörning eller på Trafikskola?

Det går naturligtvis inte att ge ett svar som passar alla. Jurister och advokater har ett favorituttryck “det beror på” om man ber dem om ett rakt svar.

Så här är det. Har du ingen i din närhet som har A-kort och kan vara din handledare eller om du inte har en MC att övningsköra med så är det trafikskolan som gäller.

Vissa klarar av att ta körkortet “privat” utan några som helst problem. Men å andra sidan misslyckas fler än dubbelt så många på förarprovet jämfört med dem som har använt sig av en godkänt trafikskola. Det sista är viktigt. Se till att kontrollera att din körskola är godkänd och helst medlem i STR.

Vår erfarenhet är att en utbildning på en trafikskola tillsammans med privatövning med handledare är den bästa kombinationen. Tänk på att det pris du betalar hos en trafikskola ska ställas mot att du blir en bättre och säkrare förare!

Stegen för att ta körkort:

  1. Ansök om körkortstillstånd.
    För att få övningsköra måste du ha ett körkortstillstånd som Transportstyrelsen utfärdar.
  2. Du måste också bifoga ansökan med ett synintyg (max två månader gammalt) som du gör på trafikskolan eller hos en optiker. Trafikskolan skickar in synintyget åt dig när du anmäler dig hos dem.
  3. Betala avgiften
  4. Få hem körkortstillståndet
  5. Ansök om handledarskap. Skall du övningsköra privat måste du ha en handledare. Denne måste handleda dig på en egen motorcykel eller vara passagerare på samma mc som du kör. Handledare behöver inte gå en introduktionsutbildning som behövs när man tar B-körkort för bil.
  6. Riskutbildningar. För att få köra upp och ta ditt körkort måste du ha genomgått två så kallade riskutbildningar. “Risk-ettan” är teoretisk och sker på din trafikskola. Den infördes som ett obligatoriskt inslag 2009 för att minska antalet olyckor på MC och innehåller bland annat moment som alkohol och andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden. Det finns en del som före utbildningen känner att den kommer att vara onödig. Men det finns väldig få som inte tycker den är nyttig efteråt!

    Riskutbildning 2 är i huvudsak praktisk och genomförs på särskilda övningsplatser (ofta samma som för uppkörningarna). “Risk-tvåan” tar fyra-fem timmar och fokuserar vi på hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Just förhållandet mellan hastigheten och uppmärksamhet & bromssträckan brukar vara en ögonöppnare för alla.
  7. Boka teoriprov. Tänk på att du behöver ha gjort ett godkänt kunskapsprov innan du får göra körprovet. Plugga ordentligt på i körboken eller på t.ex. STR’s digitala plattform www.korkort.nu med “Elevcentralen”.
  8. Boka förarprov. Har du ett godkänt teoriprov kan du boka en tid för uppkörning. Vi rekommenderar att du ber din trafikskola att boka en tid åt dig. Då kan dessutom din trafiklärare anpassa resten av utbildningen baserat på när du får din tid för förarprovet.
  9. Kör upp. Klara provet. Få ditt körkort. Köp en hoj och känn dig välkommen till Moped- och Mc-världen!

mcbranschen.se