Supersport

Supersport eller kort och gott sport-mc är landsvägsregistrerade banracers. Det är de här modellerna som används på de stora europeiska motorcykeltävlingarna på racingbanor. Men motorcykeln är vägregistrerad ett attraktivt alternativ för dig som verkligen vill ha ett kraftpaket på två hjul.


Många letar efter sportmotorer. Motorcyklar som kan erbjuda perfekt körning och hög prestanda. Vad de letar efter är nöjet att uppleva ett fordon som levererar finslipad precision under de mest krävande förhållandena. Men en sportcykel kräver också mycket av en erfaren förare.

Supersportmotorcykeln har de starkaste motorerna att köpa, ofta fyrcylindrig radmodell eller V-twin. Numer finns flera modeller som erbjuder lika många hästkrafter som motorcykeln väger och topphastigheter på runt 300 kilometer i timmen förekommer.

Allt är anpassat för höga hastigheter, och komforten har i regel fått stryka på foten för häftiga prestanda. Framåtlutad körställning med brant knävinkel. Aerodynamiskt utformad kåpa som täcker i stort sett hela fronten och motorn. Ofta hård sadel och fjädring med kort fjädringsväg. Bromsar i hästväg med resurser som räcker och blir över för de flesta.

Precis som alla motorcyklar ska även dessa hanteras extremt varsamt, men här krävs extra gott omdöme och respekt för maskinen. Allt är möjligt, men inte särskilt bekväm för transportmedel längre sträckor. Men i gengäld har du hysteriskt roligt på kurviga vägar eller ännu hellre på en avlyst bana.

Dagens super sportcyklar har sin konstruktionbas i rena racers. Kraven på lätt vikt, exakt återkoppling och fysisk nära kontakt med fordonet är viktigast. Det faktum att supersportcyklar också används i stor utsträckning för spårkörning har resulterat i att upphängning och bromsar är dimensionerade för att hantera extrema spänningar.

Enkelt beskrivet är det här landsvägsregistrerade banracers, och kallas ibland för plastraketer. Hysteriskt starka motorer, ofta fyrcylindrig radmodell eller V-twin. Numer finns flera modeller som erbjuder lika många hästkrafter som motorcykeln väger och topphastigheter på runt 300 kilometer i timmen förekommer.

Eftersom körkomforten är begränsad och prestandan överstiger vad de flesta kan dra nytta av på landsväg anses supersportcyklar vara kompromisslösa streetracers. Det är emellertid ett faktum att den tekniska utvecklingen och moderna konstruktionsprinciper har resulterat i att dessa motorcyklar om några år kommer att bli mycket mer bekväma och användbara vid daglig användning.

En modern supersportmaskin är ett finjusterat körinstrument som också kan bidra till särskilda egenskaper för dig som förare. Det är ett fordon som ger kompromisslöst körglädje, oavsett om marken är slingrande vägar, kontinentala motorvägar eller krävande racingbanor.

mcbranschen.se