Sport/Touring

Sporttouring-modeller kombinerar prestandan hos en sportmotorcykel med komforten och långdistansegenskaperna hos en touringmodell. Här läggs mycket större tonvikt på sportig prestanda, både vad gäller hantering och hastighet, än den utpräglade touringmaskinen.


Till utseendet påminner den om sportmotorcyklarna men där fokus ligger mer på rymligare körställning, högre komfort och en kåpa som erbjuder bättre skydd mot väder och vind.

Även om i stort sett alla typer av motorcyklar kan användas för en längre resor har tillverkare utvecklat specifika modeller som är utformade för att erbjuda touring-egenskaper, som samtidigt har sportiga prestanda och egenskaper.

När det gäller säkerhet och komfort kan du fortfarande se sportig ut och njuta av sportigt aktiv motorcykelkörning bakom styret på en sporttouringmotorcykel.

Den typiska sporttouringmodellen är smidig och erbjuder bra väder- och vindskydd, eluppvärmda handtagsgrepp och sadel, och har en mer upprätt körposition än den renodlade sportmotorcykeln. Fjädringen har även lite längre fjädringsväg, och är avstämd för att erbjuda en mix av komfort och sportighet, samtidigt som avancerade stabilitets- och andra säkerhetshöjande system blir allt vanligare förekommande.

Det här är precis vad du letar efter om du vill dra ut på spännande äventyr samtidigt som körningen är avslappnad och bekväm hela tiden. Till skillnad från den typiska sportmotorcykeln har en sporttouringmodell bättre vindskydd och en större bränsletank för ökad komfort och räckvidd. Å andra sidan, jämfört med en renodlad touringmodell, har en sporttouringhoj vanligtvis mindre bagageutrymme, men i gengäld bättre totalprestanda samtidigt som den är både lättare och smidigare.

Som pricken över i är ofta skräddarsydda, avtagbara packväskor standard. Här kan du njuta av lite sportigare körning, men utan att göra allt för stort avkall på komforten. Lite längre dagsetapper går av bara farten, där även en eventuell passagerare kan njuta av god komfort och härlig motorcykelåkning. En typ av motorcykel som slukar motorvägsmil med lika stor aptit som den tar sig an härligt slingrande landsvägar.

mcbranschen.se