Reservdelar

En motorcykel och moped är ju enkelt uttryckt en samling delar som rör på sig och slits ner. Metall, elektronik och andra material kan gå sönder med tiden, förändras eller skadas. Då behövs reservdelar. Här kommer ett antal tips och råd innan du köper reservdelar till din hoj.


Original eller kopior?

Välj alltid i första hand en originalreservdel. Visst kan priset på en piratkopia kännas lockande, men det är i princip alltid en dålig idé då de både går sönder mer och oftare men framförallt är de inte lik säkra som originaldelar.

Det finns också ett mellanting som kallas för chassiersättning, eller eftermarknadsprodukter som kan motsvara en originalreservdel. Men då måste du kontrollera att eftermarknads delarna möter en bra standard, då en gel del av dessa tyvärr är i själva verket dåliga piratdelar ofta tillverkade i Kina som absolut inte håller måttet.

Du vill ju inte att en dåligt tillverkad rörlig del i motorn går sönder i full fart på en slingrig skogsväg. Så våra två råd är att för det första köpa originalreservdelar och för det andra att köpa dessa hos din lokala och auktoriserade MC-handlare.

Reservdelar för körställningen

Att byta tex styren, fotpinnar eller sänka en motorcykel kan vara nödvändigt för att anpassa mc till föraren/passageraren. Det finns många olika eftermarknadsprodukter som ger dig som förare och passagerare en mycket bättre upplevelse med på din motorcykel eller moped. Här rekommenderar vi att du besöker din lokala mc-handlare för att prova ut det som är bäst. Det är svårt att få till det rätt om man köper på t.ex. en utländsk webbsajt.

Tänk på att om man handlar på utländska hemsidor så är det inte lika enkelt att reklamera, returnera eller få hjälp med support om det skulle behövas.

Väskor

Ifall du monterar väskor och andra yttre tillbehör på din motorcykel eller moped är det viktigt att använda produkter som är anpassade för just din hoj. Dessa skall klara av hastigheten, väder och naturligtvis vindmotståndet. Ingen vill uppleva att väskan faller av 100 knutar. Här är det väldigt viktigt att välja produkter som är tillverkade och anpassade för just din mc-modell.

Service

Att regelbundet serva sin hoj är kanske det viktigaste rådet vi kan ge dig som kör mc. Som vi skriver ovan är ju hojen proppfylld av rörliga delar, ja och då menade vi rätt mycket annat än de uppenbart rullande däcken. Använd en seriös och helst auktoriserad märkesverkstad.

Däcken

Mycket är viktigt på din hoj, men däcken är de delar som vanligast slits ner mest och först. Inte konstigt naturligtvis. När du köper nya däck är det viktigt att inte bara titta på mönsterdjupet utan i lika hög grad att se på datumstämpeln.

Om däcket är använt bör det inte vara äldre än 5 år, även om verkar ha ett bra mönsterdjup. När däcket blir hårt – vilket det blir med tiden – så tappar det sina egenskaper. Det är helt enkelt farligt att köra på ett för gammalt däck. Köp dina däck hos din lokala mc-handlare, då får du både rätt däck för din mc samt att om det skulle bli problem på något sätt så har du hjälp nära dig.

Webb-butiker

Att handla på nätet och hos e-handeln har många fördelar, där bara priset ett av dem. Det finns mängder av kvalitativa webbsidor som erbjuder massor med produkter till din motorcykel av olika slag. Vår rekommendation är att köpa från svenska sifor – gärna dem som har en webbutik kopplad till sin fysiska mc-butik.

Svenska webbutiker lyder ju som fysiska butiker (om än med lite annorlunda regler) under svenska lagar och konsumentköpregler. Så trots att priset kan kännas mycket lockande rekommenderar vi att du undviker utländska sajter som t.ex. Wish.

mcbranschen.se