Bra motorcykelkläder skyddar dig från mängder av olika faktorer. Bland annat gör rätt skyddsplagg att du känner dig komfortabel. Illasittande, obekväm utrustning kan i värsta fall vara en distraktion, och det sista som du som motorcyklist behöver är saker som stör din körning.
Det är du som skyddar dig – ingen annan.
Skyddsutrustningens viktigaste funktion är att fungera som ett skyddande lager vid en olycka. Skyddsutrustningen bör också försvara dig mot vädrets makter. Helst ska det hålla dig sval under sommarens varmaste dagar, torr vid regn och varm under årets kyligare dagar. Klädd i rätt utrustning kommer din motorcykelupplevelse inte bara bli säkrare, utan även bli mycket trevligare.
I stort sett alla har sannolikt något minne, kanske från barndomen, då du snubblade omkull springandes, eller vurpade med trampcykeln, trasade sönder favoritjeansen och fick skrubbsår på knän och handflator? Vid motorcykelkörning kommer du sannolikt att färdas fram betydligt snabbare än så.
Läs mer om skydd och tillbehör
Skydd och tillbehör
Det är inte hastigheten som skadar, det är stoppet
Uppe i hastighet fungerar vägytan som en slipmaskin. Bra motorcykelkläder är utformade för att erbjuda bra nötningsmotstånd och där särskilda skydd ska fungera som ett slags stötupptagande pansar mot dina mest utsatta kroppsdelar.
I dagsläget är det krav på att du ska bära motorcykelhjälm vid motorcykelkörning. Däremot finns det inget svenskt lagkrav på att du måste bära skyddskläder i form av skinnställ, stövlar, handskar eller ryggskydd. Givetvis bör du hursomhelst alltid bära skyddskläder vid all form av motorcykelkörning, även varma sommardagar. Idag finns mängder av bra skyddsplagg som är varma, svala, sköna, snygga och säkra.
Den eviga frågan; textil eller skinn?
På marknaden finns heltäckande ställ av såväl textil som skinn. En del föredrar att ha flera olika typer av utrustning, för olika väder och ändamål. Vad du väljer är framförallt en smaksak, så länge det handlar om skyddsplagg för motorcykelbruk. Skinnställ har historiskt sett varit klassat som det säkraste valet, men det finns även textilplagg som är lika nötningsbeständiga, eller slittåligare, än skinnställ.
Produktutvecklingen går med en rykande fart, och idag finns gott om skyddskläder med vind- och vattentäta membran, och bra ventilation som gör utrustningen sval även under de varmaste sommardagarna. För högsta flexibilitet när det kommer till att köra under olika väderförhållanden är textilplagg i regel det bästa valet. Samtidigt är dessa plagg bättre lämpade vid körning under kyligare förhållanden. Givetvis bör du se till att CE-godkända skydd finns för axlar, armbågar, höfter och knän. Se till att du väljer rätt storlek och att skydden verkligen sitter på rätt ställe, och håller sig kvar även när du puttar till dessa. Glöm inte ett CE-godkänt ryggskydd, gärna ett separat, samt att välja särskilda motorcykelstövlar med högt skaft och skydd över fotknölar och skenben.
Väljer du skinnställ bör du ta med regnställ om du ska ut på en längre sväng i osäkert väder. Ett blött skinnställ är inte skönt, och tar god tid på sig att torka. Dessutom minskar lädrets skyddande nötningsförmåga då det är blött.
Glöm inte händerna
När vi kommer till handskar är det ett måste, även under de varmaste sommardagarna. Det finns varma och vattenskyddade handskar som passar bäst för kyligare dagar, liksom tunnare och bättre ventilerade dito, med eller utan hårda skydd över knogarna. Givetvis kan det vara smart att ha flera olika handskar, för olika väderlekar och ändamål. Tunnare, tajt åtsittande handskar, ger en bättre körkänsla, medan ett par tjockare kan vara ett bättre alternativ under långturen i lite kyligare väder.
Läs mer om skydd och tillbehör
Skydd och tillbehör
Det är ditt huvud
En bra hjälm är inte bara ett skydd för huvudet, inklusive ansikte och ögon, utan dämpar även bullret. Men för att spara på hörseln rekommenderas även öronproppar. Precis som med all övrig skyddsutrustning är det viktigt att du väljer en hjälm i rätt storlek och med en passform som passar bäst för dig.