Handskar

Du som har ramlat någon gång, oavsett om det var springandes eller cyklandes, vet att dina händer är oerhört ömtåliga. Handflatorna är ofta det första som kommer i kontakt med marken vid en omkullkörning. Det ligger i människans natur att instinktivt försöka dämpa fallet med hjälp av händerna, vilket är den viktigaste anledningen till varför du alltid ska bära motorcykelhandskar vid motorcykelkörning, även under årets varmaste dagar.


Tillräckligt stora

Bra handskar bör täcka dina händer till fullo, räcka en bit upp över handlederna för bästa skydd. Handskarna ska vara tillverkade av starka, nötningsbeständiga material och vara sydda med väl skyddade sömmar. Innerhanden bör vara extra förstärkt, helst med flera lager läder, kevlar eller annat nötningståligt material.

Vid handleden ska det finnas någon form av rem, som hindrar handsken från att enkelt glida av vid en krasch. Hårda skydd över knogar är också mycket bra. Dessutom finns handskar med någon form av förbindelse mellan lill- och ringfinger, som gör att dessa ”sitter ihop”, vilket minskar risken för att lillfingret bryts eller dras ur led vid en marksyning.

Glöm inte CE-märkningen

Givetvis ska handskarna alltid vara specifikt tillverkade och CE-godkända för motorcykelkörning. Dessutom är det viktigt att du väljer handskar som passar perfekt för dig, för bästa körkänsla och kontroll. Var kritisk, och välj handskar med stor omsorg. De bästa handskarna är dom du alltid bär vid all form av motorcykelkörning.

Även ett par riktigt högkvalitativa handskar kan gå sönder och bli obrukbara vid en marksyning, samtidigt som dina händer kommer lindrigare undan.

Köp flera par

Givetvis finns det alltid en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. Men för en trevligare och säkrare motorcykelkörning kan det vara smart att ha åtminstone två olika par handskar att välja mellan, ett par tunna sommarhandskar, och ett par som är lite varmare. Samtidigt kan det vara en god idé att satsa på ett par lite dyrare handskar av god kvalitet och som sitter riktigt bra och skönt, än ett billigt par av sämre kvalitet, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv.

Inte bara vid en olycka

Att bära mc-handskar under motorcykelkörning skyddar inte bara dina händer vid en olycka. Handskarna kommer även dämpa motorvibrationerna som når ut till dina händer. Samtidigt ger handskarna ett skydd mot kyla och nederbörd. Och inte minst mot stenar, insekter och annat som kan komma flygandes.

Under årets varmaste dagar kan det onekligen vara skönt med ett par ofodrade och perforerade handskar. Men å andra sidan kan det bli rejält kallt vid regn eller då temperaturen sjunker framåt kvällskvisten. Tänk även på att fartvinden har en kylande effekt.  

I Sverige har vi alltid allväder

Så kallade allvädershandskar, eller fodrade vinterhandskar, är tjockare och varmare än ofodrade sommarhandskar. Ju tjockare handskar desto sämre körkänsla. Samtidigt är det inget vidare bra alternativ att frysa i ett par tunnare handskar heller.

Allvädershandskar är ofta tjocka, och kan upplevas som lite klumpiga. Men misströsta inte, för den som söker kommer att inse att det även finns tunna alternativ med vind- och vattentäta membran.

Andra saker som kan vara bra att känna till är att skinnhandskar har en tendens att sträcka sig en aning med tiden, under användning. Något annat som kan vara bra att känna till är att för stora och tjocka handskar påverkar körkänslan negativt, medan ett par allt för tajta handskar begränsar blodflödet och kan leda till domningar. Så, återigen, välj handskar med omsorg.

Som ett komplement kan det vara bra att känna till att det även finns eluppvärma handskar, och eluppvärmda styrhandtag. Något som inte bara är skönt under vinterhalvåret, utan även en regnig sommardag.

mcbranschen.se