Köpa en ny MC

Precis som med alla andra köp omgärdas ditt köp av motorcykel med ett antal rättigheter och skyldigheter. Det är viktigt att läsa på om dessa före du köper din motorcykel eller moped. Det finns också ett antal olika sorters regelverk beroende på om du köper en helt ny motorcykel eller om den är begagnad. En annan mycket stor skillnad är ifall du köper en motorcykel hos en återförsäljare (handlare) eller om du köper den av en privat person.


Innan du köper en ny motorcykel

Tänk ordentligt igenom dina behov före köpet. Undersök alla erbjudanden som står till buds ordentligt och bestäm dig för vilken sorts motorcykel du vill ha och hur mycket pengar du är beredd att lägga på köpet. Glöm inte bort att undersöka kostnaderna för drift, service och försäkringar.

När du gjort en beställning eller när köpeavtalet är signerat är det ofta svårt att ångra sig då just din motorcykel tillverkas och monteras efter din beställning.

Viktiga ”kom ihåg punkter”

Det finns ett antal frågor du ska känna dig komfortabel med svaren på. Dessa är extra viktiga när du köper ett fordon.

  • Fråga alltid din mc-handlare om vilka garantier som finns för just din motorcykel. Kolla gärna dessa på till exempel tillverkarens hemsida eller fråga en annan mc-handlare för referenser.
  • Glöm inte bort att få allt skriftligt. Du ska aldrig nöja dig med muntliga löften utan be om offerter och tydliga beskrivningar av vad som ingår – och inte ingår – i köpet.
  • Ta din tid att läsa igenom offerter och så småningom kontraktsförslaget av din handlare.
  • Köper du din motorcykel är det i regel så att minst 20% av köpesumman ska erläggas kontant eller i form av ett inbytesfordon. Glöm inte bort att få ett skriftligt underlag på hur mycket handlaren värderar ditt inbytesfordon.
  • Om du köper en motorcykel på avbetalning är det så att det är ett finansbolag som äger motorcykeln fram till dess att du betalt av hela skulden. Du får alltså inte sälja fordonet förrän det är helt avbetalat. Med det sagt är det du som ansvarar för alla kostnader i övrigt för fordonet som kan uppstå under tiden du har en skuld till t.ex. ett finansbolag.

Garantier

Köper du en motorcykel – ny eller begagnad – hos en mc-handlare så gäller konsumentköplagen (i de flesta fall tre år efter köpet). Men flera tillverkare kan erbjuda vissa garantier för nya motorcyklar som sträcker sig längre än så.

Men med det sagt är det viktigt att förstå att Konsumentköplagen också ställer krav på dig som kund. Många fel ska till exempel kunna påvisas att de fanns före köpet och inte har uppkommit efteråt. Har du till exempel vält med motorcykeln och handtaget gått sönder är det givetvis inget som Konsumentlagstiftningen reglerar.

Registrera motorcykeln

Det är mc-handlaren som registrerar din motorcykel i Transportstyrelsens vägtrafikregister. Du får inte köra hem den efter köp om den inte är registrerad. Glöm inte bort att begära registreringsbeviset i original när du köper ditt fordon.

Dokumentationen

Som påpekats ovan är det ett antal dokument du ska granska noggrant och se till att du har fått skriftligen. Dessa är de viktigaste:

  • Offerter och erbjudande
  • De flesta mc-handlare erbjuder tydliga varudeklarationer
  • Köpeavtalet, signerat av köpare och säljare
  • Tydlig information om pris, garantier, återtagandeförbehåll, utrustning och tillbehör
  • Ordentlig beskrivning av finansieringen av motorcykeln.
  • Kvitto på betalningen, inklusive ett avtal om du lämnar in ett fordon för inbyte
  • Eventuella besiktningsprotokoll, registreringshandlingar, serviceboken och eventuella testprotokoll mc-handlaren gjort.

Försäkringen

Du måste alltid ha minst en trafikförsäkring. Den är rätt dyr om du inte samtidigt har en försäkring av själva motorcykeln. En seriös mc-handlare hjälper dig att välja rätt sorts försäkring.

Kontrollera hojen före köp

Se till att du har kontrollerat hojen ordentligt före köp. Gå i varje fall igenom de viktigaste delarna på hojen; däcken, hjulen, reglagen, kedjan, drev, bromsarna, stötdämparna, elektroniken och lyssna ordentligt på motorljudet.

När du provkör motorcykeln så lyssna på att motorn låter som den ska, att bromsarna tar på rätt sätt, att det inte läcker till exempel olja eller bromsvätskor, att reglagen och instrumenteringen fungerar mm.

Dina rättigheter som konsument

Vi rekommenderar att du kontrollerar regelverk och rättigheter hos till exempel Allmänna reklamationsnämnden eller Konsumentverket före köp.

mcbranschen.se