Frågor & Svar

Välkommen till MC Mässan on Tour 2022. För att kunna skapa och arrangera Sveriges största provkörningsevent är det många pusselbitar som ska falla på plats. Många besökare har frågor om eventet, provkörningarna och reglerna. Vi har samlat dessa här och hoppas du får svar på dina frågor.

Med reservation för fel och ändringar

Biljetter och provkörningar

Biljetter

En dagsbiljett är en förutsättning för att kunna provköra en/flera av de närmare 150 motorcyklarna under den dag du köpt biljett till. Biljetten ger dig rätten att boka och i 15 minuter köra en eller flera av de motorcyklar/mopeder vi erbjuder provkörning med.

Vill du inte provköra en motorcykel är du varmt välkommen till MC Mässan on Tour utan att behöva köpa en biljett. Besök på mässan och provkörning av mopeder kräver inte biljettköp.

Biljetterna är personliga och kommer att kosta 120 kronor per dag och släpps 20 april 2022.
Köpt biljett återbetalas ej. Se nedan punkt om max 8 bokningar per person.


Skapa konto/inloggningar/köp och bokningar

Obs. Vanligtvis använder vi oss av mässarrangörer för att sälja biljetter. Denna gång har vi fått göra det själva med allt det innebär. Bland annat en viss krånglighet i att samordna olika it-system (betalningar/bokningar) med effekten bland annat att du måste fylla i alla uppgifter för varje hojbokning. Vi ber om ursäkt för det. Vi har testat systemet fram och tillbaka med ett antal ”testryttare” och det fungerar bra, men fel kan ändå ske. Följ instruktionerna så gott som möjligt då vi har inga möjligheter att ge direkt support om du inte följer dem.

  • För att kunna köpa en biljett skapar du först ett konto hos MC Branschen, som behövs för att vi ska kunna härbärgera en butik för betalningssystemet.
  • Sedan använder du den aktiveringslänk du får till den e-postadress du valt. Titta också i din skräpkorg om du inte hittar mejlet.
  • Nu kommer du till betalningssidan och väljer dag du vill besöka MC Mässan on Tour. Glöm inte att välja betalningssätt m.m. för att kunna gå vidare.
  • Efter avslutat köp får du ytterligare en bekräftelse med e-post på köpet med länk till bokningarna. Du får även bekräftelser från Payson om ditt köp.
  • Väl där är det bara att boka. Som informerats har vi en gräns på sammanlagt åtta bokningar per person.

Här hittar du till ditt konto om du vill hantera lösenord mm.
Här hittar du butiken för att köpa dagsbiljett och sedan boka provrundor.


Biljetten som sådan

Efter att du löst en dagsbiljett bokar du upp till åtta provkörningar (se nedan). Din/dina bokningar i BokaMera är själva biljetten. Du kan också visa upp din betalningsbekräftelse från Payson vid behov. Vi skickar alltså inte ut några fysiska eller digitala biljetter.


Ladda ner BokaMera

Ladda ner app:en BokaMera på din telefon och logga in med e-post och lösenord du valt (det kan hända du får be app:en skicka ett nytt lösenord). Här ser du dina bokningar och skulle du vilja avboka en tid går det bra. Bokningar sker dock genom hemsidan mcmassan.se.


Provkörningarna

Efter att du köpt en dagsbiljett får du en inloggning till vårt bokningssystem som heter BokaMera. Väl där kommer du att behöva skapa ett konto på BokaMera så att du kan välja och vraka bland alla hojar du vill, orkar och hinner med att prova. Precis som med dagsbiljetten är kontot och därmed bokningarna på BokaMera personliga.

När du skapat ett bokningskonto kommer du till vår bokningssida med en dator eller över telefonen. Samma webbadress som där du köper biljett. Du måste därför först logga in dig på vår hemsida före det du kan boka provkörningar. Vi har tidigare sagt att det ska finnas en ”app”, men så är inte fallet längre.

Det går inte att provköra ett fordon utan bokning av försäkrings- och GDPR-skäl. Det går utmärkt att boka genom mcmassan.se och efter köp av dagsbiljett, på plats.


Bokning av provkörningstid

Vi har i nuläget cirka 130 motorcyklar att provköra och till det cirka tio mopeder.

Varje provkörningspass är 15 minuter och det innebär att det finns 28 provkörningstider för varje motorcykel på lördagar och 24 tider att boka på söndagar.

Principen om först till kön får välja gäller vilket gör att vissa motorcyklar helt enkelt kommer att bli fullbelagda. Vi kan alltså inte garantera att just den motorcykel du vill köra är ledig.

Det gör också att det är viktigt att du avbokar din tid om du inte har möjlighet att använda din bokning så att en annan hojvän kan få boka den tiden du avbokat.

Utöver bokningsystemet har vi inga möjligheter att reservera några tider oaktat skäl.


Begränsning om 8 bokningar per person

Avsikten med eventet är att så många hojvänner som möjligt ska få chansen att provköra flera motorcyklar under besöket.

Då varje provrunda är 15 minuter lång har vi beslutat att sätta en gräns om 8 (åtta) bokningar per person.

Vill du köra under två dagar är det tyvärr – av it-systemskäl – bara möjligt att boka 8 provrundor totalt.


Vilka motorcyklar är lediga för bokning?

Det finns ungefär 3 300 15-minuterstider varje dag. Vi kan inte garantera att just den motorcykel du vill provköra är ledig då besökare bokar provrundor kontinuerligt. Minst en gång per dag försöker vi lägga upp en lista på de fordon som är bokade. Du laddar ner den listan här:

(Uppdaterad 2022-04-25 klockan 17:36)


Vem får köra vad?

Varje fordon får köras av den som har rätt körkort för modellen. De flesta mc kräver A-körkort men det finns fordon för dem med AM-, A1-, A2 och B-körkort. Körkortet ska visas upp i samband med provkörningen. Samma sak gäller för mopeder där minst AM-kort krävs. Du får alltså inte provköra en moped eller mc om du inte har rätt nivå på körkortet.


Får man prova utan körkort?

Nej. Vi kommer i samarbete med utvalda trafikskolor erbjuda ”prova på”-test för dig som aldrig suttit på en motorcykel. Detta gäller inte dig som är inskriven på en körskola.


Utländska körkort

Vi godkänner körkort utfärdade inom den Europeiska unionen och Norge. Det går inte att provköra ett fordon med körkort från övriga länder eller med ett så kallat Internationellt körkort.


Provkörningstider

Varje provpass är på 15 minuter och då ska kontroll av bokning och körkort, utlämning och kort genomgång av fordonet, provkörning och återlämning hinnas med. Var ute i god tid.


Regler körning

Den gyllene regeln är att du anpassar din körning och fart till din egen erfarenhet och framförallt till alla andras fart och körning.

När vi kör på två hjul är säkerheten A och O. MC Mässan on Tour är Sveriges största provkörningsevent som samlar en bred samling mc-entusiaster. Det är därför du som ansvarar för din körning i förhållande till banan och alla andra besökare och provkörare.

Ute på banan kommer vakt- och fartansvariga representanter för SMC att ansvara för att farten är rimlig. I villkoren för provkörningen, som måste accepteras för att kunna få boka en provrunda, står det tydligt att du som provförare accepterar att du åtlyder de riktlinjer de sätter upp för din körning.


Skyddskläder

Utöver den självklara hjälmen är det lika självklart att alla kör med relevant skyddsutrustning som inkluderar korrekta skor/stövlar, handskar, jacka och byxor samt skydd för rygg, armar och ben.

Vi kommer inte att ha möjligheten att låna ut hjälmar eller skyddskläder. För att kunna provköra behöver du ha med dig relevant skyddsutrustning.


Eventet och arrangemanget

Parkering

På alla eventplatser finns det rejäla parkeringar för motorcyklar, men mer begränsade antal bilparkeringsplatser. Parkeringen är avgiftsfri och ingår utan extra kostnad i dagsbiljetterna.


Regnsäkrat event?

Nej. Vi motorcyklister gnäller inte eller ger upp på grund av lite väta. Vi kör bara lite försiktigare.


Mat

Det kommer att finnas mat- och dryckesservering. Då detta är ett omfattande utomhusevent på en provkörningsbana kommer det tyvärr endast att finnas några få sittplatser. Tänk på att med många besökare kan det uppstå köer och väntetider för att köpa mat och drycker.


Vätska

Av erfarenhet från tidigare provkörningsevent kan det bli väldigt varmt, särskilt med MC-kläder och på en asfaltsbana med 130 motorcyklar om kring en. Glöm därför inte att ta med vatten eller annan dryck. Vi har inte möjlighet att leverera vatten utan du behöver ta med den vätska du behöver själv.


Toaletter

En dagsbiljett är en förutsättning för att kunna provköra en/flera av de närmare Vi kommer att ha ett antal portabla toaletter, så kallade baja-major. Dessa finns i ett begränsat antal vilket kan innebära en risk för köer för att utnyttja dem.


Säkerhet

Vi har personal med grundläggande sjukvårdskompetens. Ifall en allvarligare olycka skulle inträffa och någon blir skadad kommer ambulans behöva tillkallas då vi inte har till exempel läkarresurser på plats.


Villkor

Läs om våra villkor – som du måste godkänna före bokning – här:


Undrar du fortfarande något?

Fyll i formuläret nedan så försöker vi besvara dig så fort som möjligt

Namn
mcbranschen.se